Chemie

Biochemická analýza a vlastnosti včelího jedu

Obor: Chemie

Typ: laboratorní

Supervizor: Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D.

archivovaný projekt (projekt byl dořešen a uzavřen)

Včela medonosná má žihadlo spojené s jedovou žlázou, což vzbuzuje obavy nejen mezi alergickými jedinci. Včelí jed je komplexní směs biomolekul, které mohou být jak toxické, tak i potenciálně využitelné jako antimikrobiální látky. Produkce včelího jedu není snadná na rozdíl od získávání medu, zároveň není doposud jasné, jaké podmínky je nutné dodržet pro uchování biologických vlastností včelího jedu. Práce se zaměřuje na vývoj postupů vhodných k analýze kvality a složení včelího jedu. Pozor! Téma není vhodné pro osoby alergické na včelí jed!

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)