Sledování změn parametrů oxidačního stresu v osemení hrachu setého
Obor: Chemie
Typ: laboratorní
Supervizor: Mgr. Jana Sekaninová, Ph.D.
archivovaný projekt (projekt byl dořešen a uzavřen)
Vývoj semen hrachu, jejich následné dozrávání a růst je závislý na mnoha faktorech. Vývoje se účastní nespočet látek a metabolických pochodů, které mohou být závislé na vnějších podmínkách, jako je například světlo, teplota, roční období, dostupnost a složení živin atd. Vývoj semen je podmíněn i genetickými predispozicemi a je regulován a zprostředkováván mnoha metabolickými drahami, jejichž nedílnou součástí je přítomnost enzymů. Ty zajišťují regulaci již zmíněných metabolických drah a adaptaci semen na aktuální podmínky. Během dormance je pozastaven proces přeměny embrya na klíční rostlinu. Tento proces umožňuje uchování embrya do té doby, kdy jsou podmínky pro růst ideální. V případě zemědělských plodin je nežádoucí, aby tento proces byl příliš dlouhý. Je ideální, aby semeno bylo schopno klíčit v co nejkratší a nejvhodnější době. Proto přírodní i lidskou selekcí a šlechtěním vznikaly nedormantní odrůdy. Fyzikální dormance u hrachu se vyznačuje tvrdým osemením nepropustným pro vodu. Ke klíčení u dormantních druhů dochází až po mechanickém narušení osemení půdními částicemi, působením mikroorganismů, působením teplot nebo požitím a průchodem semene zažívacím traktem živočichů.
Pro pochopení procesu dormance u semen studujeme rozdíly mezi planými genotypy a kulturními genotypy hrachu, jež šlechtěním ztratily některé své vlastnosti. Cílem je přispět základním výzkumem k získání produktivnějších a adaptabilnějších odrůd semen. Sledujeme parametry oxidačního stresu v průběhu vývoje osemení hrachu setého ve vztahu k dormanci.