Chemie

Studium možnosti využití diazoniových solí pro smyčkování proteinů

Obor: Chemie

Typ: laboratorní

Supervizor: prof. RNDr. Jan Hlaváč, Ph.D., David Miličevič, Ph.D.

obsazený projekt (na projektu již pracuje plný počet studentů, neni možné se již přidat)

Uvedená středoškolská práce se zabývá studiem stability aromatických diazoniových solí a jejich využití pro tvorbu reaktivních intermediátů vhodných pro tvorbu smyček na proteinových řetězcích. Smyčkování či svazování proteinů je intenzivně studované téma v oblasti chemické biologie, kde výsledky pak nacházejí praktické uplatnění ve studiu buněčného metabolismu či patogeneze nejrůznějších onemocnění, vývoje léčiv či jejich nosičů.

Jedna z možností, která bude pro nové způsoby smyčkování proteinů zkoumána, je využití derivátů kyseliny anthranilové resp. jejich diazoniových solí, které budou schopny reagovat selektivně s dvěma různými aminokyselinami v peptidovém řetězci. Smyslem práce je ověření možnosti využití této metody pro tvorbu proteinových smyček z pohledu reaktivity a selektivity.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)