Studium možnosti využití diazoniových solí pro smyčkování proteinů
Obor: Chemie
Typ: laboratorní
Supervizor: prof. RNDr. Jan Hlaváč, Ph.D., David Miličevič, Ph.D.
obsazený projekt (na projektu již pracuje plný počet studentů, neni možné se již přidat)
Uvedená středoškolská práce se zabývá studiem stability aromatických diazoniových solí a jejich využití pro tvorbu reaktivních intermediátů vhodných pro tvorbu smyček na proteinových řetězcích. Smyčkování či svazování proteinů je intenzivně studované téma v oblasti chemické biologie, kde výsledky pak nacházejí praktické uplatnění ve studiu buněčného metabolismu či patogeneze nejrůznějších onemocnění, vývoje léčiv či jejich nosičů.
Jedna z možností, která bude pro nové způsoby smyčkování proteinů zkoumána, je využití derivátů kyseliny anthranilové resp. jejich diazoniových solí, které budou schopny reagovat selektivně s dvěma různými aminokyselinami v peptidovém řetězci. Smyslem práce je ověření možnosti využití této metody pro tvorbu proteinových smyček z pohledu reaktivity a selektivity.