Chemie

Studium vlivu aditiv terciárně zpracovaných potravin na lidské zdraví a možnosti jejich nahrazení v potravinářském průmyslu

Obor: Chemie

Typ: laboratorní

Supervizor: Mgr. Martina Janků, Ph.D.

obsazený projekt (na projektu již pracuje plný počet studentů, neni možné se již přidat)

Terciárně zpracované potraviny jsou významnou složkou lidské stravy, které podléhají průmyslovému zpracování, často za účelem prodloužení jejich trvanlivosti, změny chuti či zvýhodnění jejich samotné výroby. Tyto produkty tak obsahují potravinářské přídatné látky, tzv. aditiva, jejichž konzumace a jejich vliv na lidské zdraví jsou často diskutovány s rozvojem řady civilizačních chorob. Mezi tato aditiva patří i syntetické azobarvivo tartrazin (E102), které je u lidí spojováno s alergickými reakcemi či vlivem na pozornost dětí. Student – badatel bude analyzovat E102 v potravinách a na modelovém organismu pekařských kvasinek sledovat jeho účinek na buňku.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)