Studium vlivu aditiv terciárně zpracovaných potravin na lidské zdraví a možnosti jejich nahrazení v potravinářském průmyslu
Obor: Chemie
Typ: laboratorní
Supervizor: Mgr. Martina Janků, Ph.D.
obsazený projekt (na projektu již pracuje plný počet studentů, neni možné se již přidat)
Terciárně zpracované potraviny jsou významnou složkou lidské stravy, které podléhají průmyslovému zpracování, často za účelem prodloužení jejich trvanlivosti, změny chuti či zvýhodnění jejich samotné výroby. Tyto produkty tak obsahují potravinářské přídatné látky, tzv. aditiva, jejichž konzumace a jejich vliv na lidské zdraví jsou často diskutovány s rozvojem řady civilizačních chorob. Mezi tato aditiva patří i syntetické azobarvivo tartrazin (E102), které je u lidí spojováno s alergickými reakcemi či vlivem na pozornost dětí. Student – badatel bude analyzovat E102 v potravinách a na modelovém organismu pekařských kvasinek sledovat jeho účinek na buňku.