Omezit zbytečné vyhazování potravin a plýtvání jídlem se snaží studentská iniciativa Udržitelný Palacký v kampani Free Food UPOL. Stejnojmenná facebooková stránka slouží jako virtuální prostor pro sdílení jídla převážně mezi studenty a pracovníky univerzity. Pomocí Facebooku lze ostatním uživatelům nabídnout přebytečné potraviny, které tak nemusí skončit v odpadkovém koši.
„Podle údajů OSN se každý rok jenom v Evropské unii vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu. Znamená to, že například 45 procent ovoce a zeleniny se nikdy nesní. Chtěli jsme proto upozornit na problematiku plýtvání jídla a založili jsme facebookovou stránku Free Food UPOL. Její členové mohou nabídnout jakoukoliv potravinu, kterou by jinak vyhodili," uvedl Martin Kovařík ze studentské iniciativy.
Facebooková stránka Free Food UPOL má 1 200 členů a noví stále přibývají. K mání už byly například konzervy s tuňákem a chobotnicí, bonbony, fazole, sušenky, chléb či polévka. Nabídku na Nový rok obohatily silvestrovské jednohubky. „Máme toho ještě spoustu ze včera. Nechcete někdo přijít a pomoct nám to sníst?" uvedla uživatelka, která na facebookovou stránku umístila fotku s talíři plnými jednohubek.
„Mohu říct, že tento projekt se jeví nejefektivněji v poměru našeho vloženého úsilí a výsledku. Stačilo jen založit stránku, napsat pravidla, zpropagovat ji a bylo to. Pokud se někdo chce přidat, budeme rádi," dodal Martin Kovařík.
Udržitelný Palacký vznikl z iniciativy studentů oboru Environmentální studia a udržitelný rozvoj z katedry rozvojových studií v roce 2016. Z jejich iniciativy vznikla například komunitní zahrada Václavka u vysokoškolských kolejí, studentský Freeshop, projekt Dolej si, festival Země na talíři či akce Ukliďme Česko. Organizují také promítání dokumentů, panelové diskuze nebo exkurze. Více informací o spolku naleznete zde.