Věda a výzkum

Sociální fond (1%) v projektových žádostech

K zelené košilce při podávání projektového návrhu je nově nutné do stručných informací k projektové žádosti (v případě, kdy není samotný projektový návrh ještě finalizován) uvádět kromě samotného rozpočtu a dofinancování i to, že počítáte ve svém návrhu s tvorbou 1% na sociální fond. Pokud to projekt umožňuje, o sociální fond se musí žádat.

MŠMT – bilaterální spolupráce ČR-USA LUAUS25 (I-E II – Inter-Action)

MŠMT zveřejnilo výzvu na bilaterální spolupráci ČR-USA LUAUS25 s lhůtou do 10. července 2024 (fakultní deadline pro dodání zelené košilky a stručných informací k projektové žádosti 19. června 2024). Z důvodu čerpání dovolených na PSUP zasílejte své projektové žádosti nejpozději do 2. července 2024 na e-mail: tea.pokorna@seznam.cz.

MŠMT – výzva mobility CZ-DE 8J25DE (2025-2026)

MŠMT zveřejnilo výzvu na mobility Česko-Německo 2025-2026 s lhůtou do 10. června 2024 (fakultní deadline pro dodání zelené košilky a stručných informací k projektové žádosti 5. června 2024). Podepsaná projektová žádost může být odeslána datovou zprávou nejpozději dne 10. června 2024 do 12:00. Pro bližší informace kontaktujte Ing. Teu Pokornou (tea.pokorna@upol.cz).

MŠMT – výzva mobility CZ-FR 8J25FR (2025-2026)

MŠMT zveřejnilo výzvu na mobility Česko-Francie 2025-2026 s lhůtou do 30. června 2024 (fakultní deadline pro dodání zelené košilky a stručných informací k projektové žádosti 27. května 2024). Podepsaná projektová žádost může být odeslána datovou zprávou nejpozději dne 30. května 2024 do 12:00. Pro bližší informace kontaktujte Ing. Teu Pokornou (tea.pokorna@upol.cz).

TA ČR - Program Prostředí pro život 2: Vyhlášení 1. veřejné soutěže, PP1 a PP2

Technologická agentura České republiky vyhlásila ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí první veřejnou soutěž v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí, ochrany klimatu a udržitelného rozvoje – Prostředí pro život 2, PP1 a PP2.

Podprogram 1 je zaměřen na podporu projektů ve veřejném zájmu, a to jak v oblasti výzkumu a vývoje, tak v oblasti inovací ve veřejném sektoru, zejména ve veřejné správě. Cílem je zjednodušit, zkvalitnit a zefektivnit veřejnou správu v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu, vytvářet prostředí pro prosazování principů oběhového hospodářství a udržitelného rozvoje ve veřejném sektoru.

Podprogram 2 je zaměřen na nové postupy, technologie, služby a obecně nová řešení s vysokým potenciálem pro rychlé uplatnění ve společenské, ekonomické a environmentální praxi včetně ochrany klimatu. Prostřednictvím podpory aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací v podprogramu 2 vzniknou technologie, techniky a postupy, které budou přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti firem, inovativnosti veřejného sektoru a atraktivity České republiky jako společnosti rozvíjející se s využitím inovativních řešení.

Soutěžní lhůta končí 12. června 2024 (fakultní uzávěrka 5. června 2024).  Více na stránce poskytovatele.

Program Sigma: Vyhlášení 8. veřejné soutěže - dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce

Technologická agentura České republiky vyhlásila osmou veřejnou soutěž v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA – dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce. 

Program SIGMA – DC4 se zaměřuje na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu prostřednictvím společných projektů českých subjektů podporovaných TA ČR a zahraničních partnerů s podporou zahraničních organizací. 

Hlavním cílem veřejné soutěže je zvýšit množství výstupů a výsledků v oblastech, které jsou perspektivní pro budoucnost zapojených zemí. Dalším cílem veřejné soutěže je rovněž podpora přenosu mezinárodních znalostí, sdílení dobré praxe a usnadnění pronikání na zahraniční trhy.

Návrh projektu se předkládá prostřednictvím informačního systému ISTA v anglickém jazyce. TA ČR doporučuje, abyste si po přihlášení přepnuli informační systém ISTA na anglickou verzi přes ikonu anglické vlajky v pravém horním rohu. 

Zahraniční partneři musí mít sídlo v jedné z uvedených lokalit:

Lokalita

Název zahraniční organizace

Zkratka

Francouzská republika

French National Research Agency

ANR

Korejská republika

Korea Institute of Energy Technology Evaluation and Planning

KETEP

Korejská republika

Korea Institute for Advancement of Technology

KIAT

Sasko, Spolková republika Německo

Saxon State Ministry for Economic Affairs, Labour and Transport

SMWA

Spojené státy americké

Department of Energy of the United States of America

DOE

Tchaj-wan

Ministry of Economic Affairs

MoEA

Tchaj-wan

National Science and Technology Council

NSTC

Soutěžní lhůta končí 17. července 2024 (fakultní uzávěrka 10. července 2024). Více na stránce poskytovatele.

MZE - Vyhlášení 2. veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích v roce 2024

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo jednostupňovou veřejnou soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích v rámci „Programu na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2024 – 2032, ZEMĚ II“, Podprogram II s počátkem řešení projektů v lednu v roce 2025.

Soutěžní lhůta končí 5. června 2024 (fakultní uzávěrka 29. května 2024). Více na stránce poskytovatele.

V případě dotazů kontaktujte Silvii Šavrňákovou, e-mail: silvie.savrnakova@upol.cz.

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu

Agentura pro zdravotnický výzkum MZ ČR vypisuje jednostupňovou veřejnou soutěž o účelovou podporu MZ, na řešení projektů zdravotnického výzkumu a vývoje naplňujících vyhlášený Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2024–2030. Zahájení řešení vybraných projektů je 1. května 2025, ukončení řešení projektů nejpozději do 31. prosince 2028.

Soutěžní lhůta pro podávání projektů končí dnem 26. června 2024 (do 12:00).

Účelová podpora MZ je určena na řešení projektů aplikovaného výzkumu, tj. projektů řešených za účelem získání nových poznatků směrovaných ke specifickému, předem stanovenému praktickému cíli s danou aplikací výsledků ve zdravotnictví.

Deadline:

  • 20. června 2024 – zelená košilka + Stručná informace k projektu/draft/návrh projektu - interní poštou nebo osobně na Oddělení projektové podpory, 6.004, Mgr. Ľubica Korcanová
  • 24. června 2024 – doručení projektové žádosti, včetně relevantních příloh dle ZD k odeslání na AZV datovou schránkou, na lubica.korcanova@upol.cz

Pokud to podmínky projektu umožňují, je v projektové žádosti tvorba sociálního fondu ve výši 1 % povinná. Informace o tvorbě sociálního fondu se uvede také ve Stručné informaci k projektu.

Veškerá čestná prohlášení o způsobilosti budou za UP zaslána. Podrobné informace k výzvě VES 2025 naleznete na stránkách AZV​​​​​​​.

Falling Walls Lab Czech Republic

V prostorách Národní technické knihovny uskuteční již 9. ročník mezinárodní soutěže Falling Walls Lab Czech Republic, jejímž cílem je dát dohromady budoucí generaci skvělých vědců a inovátorů. Ti mohou přijít s dechberoucí myšlenkou – vědeckým projektem, byznys plánem nebo sociální iniciativou, která zboří všechny zdi a bariéry.

Prezentace soutěžících probíhá v anglickém jazyce ve formátu „pitch-talk“, který je dlouhý maximálně tři minuty. Nezáleží, zda se jedná o téma výpočetní techniky nebo medicíny, ekonomie nebo strojního inženýrství, filosofie, robotiky, chemie, umění nebo zemědělství – soutěž je otevřená každému, kdo je o svém nápadu přesvědčen a dokáže o něm přesvědčit i ostatní. Vítáni jsou studenti všech stupňů, dokonce i Ph.D. a postdoc. Přihlášení je možné přes Falling Walls Lab Czech Republic (falling-walls.com).

České finále mezinárodního projektu Falling Walls proběhne 12. září 2024 v prostorách Národní technické knihovny v Praze a uzávěrka přihlášek je 30. června 2024. Vítěz národního kola bude Českou republiku zastupovat na celosvětovém finále v Berlíně, které se pravidelně organizuje v předvečer výročí pádu Berlínské zdi. To se letos uskuteční 7. - 9. listopadu 2024.

Cena Františka Běhounka

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo letos v dubnu 13. ročník soutěže o Cenu Františka Běhounka 2024, která je udělována vědecké osobnosti za šíření dobrého jména České republiky v oblasti evropského výzkumu a vývoje. Příslušné informace včetně formuláře naleznete na webových stránkách.
Cena je spojena s finanční odměnou ve výši 250 000 Kč. Nominace kandidátek a kandidátů na Cenu
Františka Běhounka 2024 lze do pondělí 15. července 2024 do 16:00.

Zahraniční a mimouniverzitní záležitosti

Povinné ohlašování mobilit

Ohlašování mobilit je povinností každého vyjíždějícího studenta. Svůj záměr vyjet a dobu trvání mobility vždy hlaste paní Daně Gronychové (dana.gronychova@upol.cz) ze zahraničního úseku Studijního oddělení PřF.

O zahraničních studentech přijíždějících na odborné stáže jí rovněž musí předem informovat katedra, na kterou mají přijet. Nově naleznete na webu informace o praktických stážících, které je také nutné hlásit.

Evidence zahraničních hostů

Povinností katedry je evidence zahraničních hostů. Navštíví-li vaši katedru zahraniční hosté, zadejte, prosím, informaci o nich do Portálu.

Návod:

  • Rozbalte si v Portálu "Všechny aplikace"
  • Klikněte na dlaždici "Přijetí hostů"
  • Stiskněte tlačítko "+Nové" a vyplňte formulář, který se vám otevře.

Stipendia - Japonsko

Velvyslanectví Japonska v ČR informuje o nové výzvě pro podávání žádostí o tzv. stipendia japonské vlády. Tato stipendia mohou využít: absolventi BSP anebo studenti či absolventi MSP a DSP k pobytům v délce 18 až 24 měsíců (stipendium Research Students), absolventi SŠ anebo studenti prvních ročníků VŠ k absolvování BSP, případně navazujícího MSP - délka studia 5 až 7 let vč. roční jazykové přípravy (stipendium Undergraduate Students). Zájemci o studium podávají žádost s požadovanými přílohami na adresu MŠMT ČR. Termín pro podání přihlášek: 3. června.

Řádné zasedání Akademického senátu PřF UP se uskuteční ve středu 3. dubna ve 13:00 ve velké zasedací místnosti děkanátu PřF UP. Podklady k zasedání i odkaz na stream, který bude k dispozici v daném čase zasedání, naleznete zde.

Studijní záležitosti

Promoce

Zájemci se mohou po úspěšném absolvování státnic hlásit své studijní referentce na promoce, které proběhnou v termínu 24. - 27. června 2024. Absolventi, kteří na promoce nepůjdou, si mohou po předchozí domluvě diplom vyzvednout na studijním oddělení.

Prodloužení studia

Studenti 3. ročníku bakalářského a 2. ročníku navazujícího magisterského studia, kteří v letošním akademickém roce nesplní všechny studijní povinnosti, tj. nebudou mít nejpozději do 6. září 2024 uzavřený ročník před SZZ/obhajobou, musí nejpozději do 6. září 2024 podat písemnou žádost o prodloužení studia na studijní oddělení.

Hodnocení studenta v doktorském studiu

Žádáme studenty doktorských studijních programů, aby do 30. června 2024 odevzdali hodnocení za akademický rok 2023/2024. Hodnocení musí být podepsané studentem, školitelem a musí obsahovat písemné stanovisko školitele, zda-li doporučuje/nedoporučuje postup do vyššího ročníku. I po odevzdání hodnocení může student do 6. září 2024 plnit předměty, které si zapsal do STAGu. Studenti 4. a vyšších ročníků zároveň s hodnocením odevzdají i žádost o prodloužení studia. Žádost musí obsahovat i vyjádření a podpis školitele.

Hlasujte pro nejlepšího pedagoga!

Cena děkana je udělována zaměstnancům za vynikající pedagogickou činnost, a to standardně pěti pracovníkům – jednomu z každého z pěti oborů na PřF UP (Matematika a informatika, Fyzika, Chemie, Biologie a ekologie a Vědy o Zemi).

Pro svého oblíbeného pedagoga mohou hlasovat studenti třetích a vyšších ročníků bakalářských a studenti navazujících magisterských oborů. Každý student má možnost volby až tří pedagogů, přičemž první vybraný pedagog obdrží hlas s váhovým faktorem o hodnotě 1,0, druhý vybraný o hodnotě 0,7 a třetí vybraný o hodnotě 0,5.

Cenu obdrží pedagog, který získá největší počet hlasů. V případě rovnosti hlasů mohou být v každém z výše uvedených oborů uděleny ceny dvě.

Studenti mohou hlasovat elektronicky na těchto stránkách do 30. září 2024. Přihlášení je jako do Portálu, ale dále je hlasování anonymní.

Provoz fakulty

Odstávka vody

Z důvodu servisních prací na přípojce vodovodu dojde v úterý 11. června 2024 od 8:00 k přerušení dodávky vody v objektech PřF UP na adresách:

  • 17. listopadu 12
  • 17. listopadu 50
  • 17. listopadu 50A
  • Pevnost poznání

Po dobu této provozní odstávky budou dotčené budovy po celý den uzavřené. V případě technických dotazů spojených s tímto upozorněním se prosím obracejte na e-mail: filip.zlamal@upol.cz.

Odstávka vody a omezení provozu se bude týkat také bister FreshUP, menzy a kolejí v lokalitě Envelopa.

Menzy

Dovolujeme si vás upozornit, že menza na ul.17. listopadu bude uzavřena od 1. do 7. července 2024 a v Olomouci-Holici od 1. do 14. července 2024, tedy o jeden týden déle než bylo plánováno. Uzavření je nutné z důvodu oprav podlah ve výdeji jídla. Podrobné informace zde.

FreshUP

FreshUPy na hlavní budově přírodovědecké fakulty i v Olomouci-Holici budou uzavřeny od 1. do 7. července 2024.

Otevírací doba od 8. července do 8. září:

Pondělí až čtvrtek -  7:30 do 14:30
Pátek - 7:30 do 12:00

Různé

PosPos

Z důvodu servisních prací na přípojce vodovodu byl přesunut termín Posemestrálního posezení. S letním semestrem se rozloučíme ve čtvrtek 13. června od 12:00. Budou k dispozici lahodné občerstvení a živá hudba.

Přírodovědný jarmark

Připomínáme přihlašování pracovišť na Přírodovědný jarmark – jednu z největších popularizačních akcí na naší fakultě pro školy a širokou veřejnost. Akce se koná v pátek 21. června 2024 v čase 9:00 - 15:00 v prostorách hlavní budovy přírodovědecké fakulty. Letošním tématem je DOTKNI SE VĚDY.

Na tuto akci se můžete přihlásit do 4. června 2024 vyplněním krátkého formuláře. O Přírodovědném jarmarku dejte vědět i vyučujícím svých dětí. V případě dotazů či dalších informací kontaktujte Magdalénu Ondrušákovou, e-mail: magdalena.ondrusakova@upol.cz

Cena rektora pro dobrovolníky

Znáte kolegu či kolegyni, studenta či studentku, jimž není lhostejný svět kolem nich a ochotně podají pomocnou ruku? Pak neváhejte a nominujte takovou osobnost na Cenu rektora pro dobrovolníky z řad studentů, absolventů a pracovníků Univerzity Palackého pro rok 2024. Navrhovat na cenu je možné i ty, kdo se angažují v mezinárodním dobrovolnictví. Kromě studentů a zaměstnanců mohou být navrženi i absolventi UP. Návrhy se přijímají do 31. srpna 2024, a to prostřednictvím nominačního listu (zde). 

Cena Olomouckého kraje

Spolek Udržitelný Palacký je v Cenách veřejnosti Olomouckého kraji za přínos v oblasti životního prostředí nominován na Cenu za významný počin v separaci a recyklaci odpadů. Za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí je pak nominován Vítězslav Bičík, emeritní profesor katedry zoologie PřF UP. Hlasovat můžete do 27. května na webu kraje.

Knihovnička Josefa Jařaba

V Americkém centru UP je nyní nově k dispozici zájemcům Knihovnička Josefa Jařaba, která nabízí několik desítek knih z pozůstalosti uznávaného profesora anglické a americké literatury. Knížky získalo Americké centrum UP díky spolupráci s katedrou anglistiky a amerikanistiky FF.

Další Zpravodaj vyjde v pondělí 10. června 2023.

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)