Věda a výzkum

Program Sigma: Vyhlášení 8. veřejné soutěže - dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce

Technologická agentura České republiky vyhlásila osmou veřejnou soutěž v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA – dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce. 

Program SIGMA – DC4 se zaměřuje na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu prostřednictvím společných projektů českých subjektů podporovaných TA ČR a zahraničních partnerů s podporou zahraničních organizací. 

Hlavním cílem veřejné soutěže je zvýšit množství výstupů a výsledků v oblastech, které jsou perspektivní pro budoucnost zapojených zemí. Dalším cílem veřejné soutěže je rovněž podpora přenosu mezinárodních znalostí, sdílení dobré praxe a usnadnění pronikání na zahraniční trhy.

Návrh projektu se předkládá prostřednictvím informačního systému ISTA v anglickém jazyce. TA ČR doporučuje, abyste si po přihlášení přepnuli informační systém ISTA na anglickou verzi přes ikonu anglické vlajky v pravém horním rohu. 

Zahraniční partneři musí mít sídlo v jedné z uvedených lokalit:

Lokalita

Název zahraniční organizace

Zkratka

Francouzská republika

French National Research Agency

ANR

Korejská republika

Korea Institute of Energy Technology Evaluation and Planning

KETEP

Korejská republika

Korea Institute for Advancement of Technology

KIAT

Sasko, Spolková republika Německo

Saxon State Ministry for Economic Affairs, Labour and Transport

SMWA

Spojené státy americké

Department of Energy of the United States of America

DOE

Tchaj-wan

Ministry of Economic Affairs

MoEA

Tchaj-wan

National Science and Technology Council

NSTC

Soutěžní lhůta končí 17. července 2024 (fakultní uzávěrka 10. července 2024). Více na stránce poskytovatele.

AZV - Vyhlášení jednostupňové veřejné soutěže o účelovou podporu MZ na léta 2025 – 2028

Agentura pro zdravotnický výzkum MZ ČR vypisuje jednostupňovou veřejnou soutěž o účelovou podporu MZ (VES 2025), na řešení projektů zdravotnického výzkumu a vývoje naplňujících vyhlášený Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2024–2030.

Období řešení projektů 1. května 2025 – 31. prosince 2028. Soutěžní lhůta končí dnem 26. června 2024 (do 12:00).

Důležité termíny na PřF:

  • 20. června 2024 – zelená košilka + Stručná informace k projektu/draft/návrh projektu - interní poštou nebo osobně na Oddělení projektové podpory, 6.004, Mgr. Ľubica Korcanová
  • 24. června 2024 – doručení projektové žádosti, včetně relevantních příloh dle ZD k odeslání na AZV datovou schránkou, na email lubica.korcanova@upol.cz 

Pokud to podmínky projektu umožňují, je v projektové žádosti tvorba sociálního fondu ve výši 1 % povinná. Informace o tvorbě sociálního fondu se uvede také ve Stručné informaci k projektu.

Veškerá čestná prohlášení o způsobilosti budou za UP OL zaslána.  

Pro potřebu zřízení uživatelského konta v ISVP kontaktujte OPP, Mgr. Ľubica Korcanová, tel. 4051. Podrobné informace k výzvě VES 2025 naleznete na stránkách AZV​​​​​​​.

Zahraniční a univerzitní záležitost

Stipendium pro mobility

Student, který vyjede na jakoukoli zahraniční mobilitu v trvání 30 nebo více dní (studijní pobyt, výzkumná stáž, pracovní stáž, letní škola apod.), může žádat o stipendium ve výši 5 000 Kč za každou realizovanou mobilitu. Žádost se podává před výjezdem. Tato změna se týká žádostí podaných od 1. září 2024, do té doby platí částka 3 000 Kč.

Povinné ohlašování mobilit

Ohlašování mobilit je povinností každého vyjíždějícího studenta. Svůj záměr vyjet a dobu trvání mobility vždy hlaste paní Daně Gronychové (dana.gronychova@upol.cz) ze zahraničního úseku Studijního oddělení PřF.

O zahraničních studentech přijíždějících na odborné stáže jí rovněž musí předem informovat katedra, na kterou mají přijet. Nově naleznete na webu informace o praktických stážících, které je také nutné hlásit.

Evidence zahraničních hostů

Povinností katedry je evidence zahraničních hostů. Navštíví-li vaši katedru zahraniční hosté, zadejte, prosím, informaci o nich do Portálu.

Návod:

  • Rozbalte si v Portálu "Všechny aplikace"
  • Klikněte na dlaždici "Přijetí hostů"
  • Stiskněte tlačítko "+Nové" a vyplňte formulář, který se vám otevře dveře.

Akademický senát

Další řádné zasedání Akademického senátu PřF UP se uskuteční 24. června 2023 v 9:00 ve velké zasedací místnosti děkanátu. Upřesňující informace a materiály jsou zveřejněny na stránce senátu.

Studijní záležitosti

Promoce

Zájemci se mohou po úspěšném absolvování státnic hlásit své studijní referentce na promoce, které proběhnou v termínu 24. - 27. června 2024. Absolventi, kteří na promoce nepůjdou, si mohou po předchozí domluvě diplom vyzvednout na studijním oddělení.

Prodloužení studia

Studenti 3. ročníku bakalářského a 2. ročníku navazujícího magisterského studia, kteří v letošním akademickém roce nesplní všechny studijní povinnosti, tj. nebudou mít nejpozději do 6. září 2024 uzavřený ročník před SZZ/obhajobou, musí nejpozději do 6. září 2024 podat písemnou žádost o prodloužení studia na studijní oddělení.

Hodnocení studenta v doktorském studiu

Žádáme studenty doktorských studijních programů, aby do 30. června 2024 odevzdali hodnocení za akademický rok 2023/2024. Hodnocení musí být podepsané studentem, školitelem a musí obsahovat písemné stanovisko školitele, zda-li doporučuje/nedoporučuje postup do vyššího ročníku. I po odevzdání hodnocení může student do 6. září 2024 plnit předměty, které si zapsal do STAGu. Studenti 4. a vyšších ročníků zároveň s hodnocením odevzdají i žádost o prodloužení studia. Žádost musí obsahovat i vyjádření a podpis školitele.

Hlasujte pro nejlepšího pedagoga!

Cena děkana je udělována zaměstnancům za vynikající pedagogickou činnost, a to standardně pěti pracovníkům – jednomu z každého z pěti oborů na PřF UP (Matematika a informatika, Fyzika, Chemie, Biologie a ekologie a Vědy o Zemi).

Pro svého oblíbeného pedagoga mohou hlasovat studenti třetích a vyšších ročníků bakalářských a studenti navazujících magisterských oborů. Každý student má možnost volby až tří pedagogů, přičemž první vybraný pedagog obdrží hlas s váhovým faktorem o hodnotě 1,0, druhý vybraný o hodnotě 0,7 a třetí vybraný o hodnotě 0,5.

Cenu obdrží pedagog, který získá největší počet hlasů. V případě rovnosti hlasů mohou být v každém z výše uvedených oborů uděleny ceny dvě.

Studenti mohou hlasovat elektronicky na těchto stránkách do 30. září 2024. Přihlášení je jako do Portálu, ale dále je hlasování anonymní.

Stipendium Olomouckého kraje

Studijní stipendium Olomouckého kraje na studium v zahraničí v roce 2024 umožňuje studentům vybraných studijních oborů vysokých škol na celém území ČR s trvalým pobytem na území Olomouckého kraje a se studijním průměrem za poslední ukončený ročník studia do 1,80 získat dotaci na studijní pobyt v zahraničí.

Z dotačního programu je možné žádat o finanční podporu na úhradu výdajů v průběhu studijního pobytu příjemce v zahraničí a v přímé souvislosti s jeho uskutečněním, např. k úhradě cestovních výdajů, k úhradě výdajů na ubytování příjemce v místě studijního pobytu, k úhradě nákupu studijních materiálů, k úhradě výdajů za stravování příjemce v průběhu studijního pobytu či k úhradě školného.

O dotaci lze požádat v rámci 2. kola příjmu žádostí v termínu od 10. do 28. června 2024 do 12:00. Více informací naleznete zde.

FameLab

Chcete se stát hvězdou vědeckého nebe a zazářit na jedné z nejstarších mezinárodních vědeckých soutěží? Toužíte se zdokonalit ve svých prezentačních dovednostech, vyzkoušet si velké  pódium, dostat příležitosti k důležitému síťování a prožít víkend s ostatními finalisty? Pak je soutěž FameLab právě pro vás! Co musíte splňovat?

  • studovat nebo pracovat v oblasti přírodních, či technických věd, medicíny, matematiky nebo humanitních oborů a být starší 21 let;
  • být studentem nebo zaměstnancem univerzity anebo výzkumného pracoviště, či vyučujícím střední školy, které působí na území ČR
  • mít připravené vystoupení v rozsahu maximálně 3 minuty;
  • na univerzitním i národním kole prezentovat v českém, slovenském nebo anglickém jazyce; na mezinárodním finále prezentovat v anglickém jazyce ;
  • prezentovat vědecké téma bez použití projektoru (tj. el. prezentace, videa atd.);

Zasláním videa na adresu famelab@cuni.cz do 7. července 2024 vstupujete do předkola, kde odborná porota na základě kritérií (obsah, srozumitelnost a charisma) vybere 8 – 10  nejlepších. Tito pak získávají prestižní víkendové školení MASTERCLASS a následně změří své síly v národním finále v září v Praze. Vítěz/ka poté postupuje mezi nejlepší prezentéry ze zúčastněných zemí v daném roce. Pokud se chcete do soutěže zapojit, kontaktuje Magdalénu Bryksovou na e-mail: magdalena.bryksova@upol.cz nejpozději do 30. června 2024. Více zde.

Provoz fakulty

Změna provozní doby ve dnech 1. července – 1. září 2024:

Podatelna

Prázdninové úřední hodiny podatelen od 1. července – 1. září 2024

Envelopa      9:00 – 11:00   13:00 – 13:30
Holice         12:00 – 12:45 

Prázdninový provoz na budově SLO

Od 1. července do 1. září 2024 budova otevřena 7:00 až 15:30

Prázdninový provoz na budově VLD

Od 1. července do 1. září 2024 budova otevřena 7:00 až 15:00

Letní otevírací doba knihoven na přírodovědecké fakultě

Pobočka Envelopa zavřeno:
28. června - 5. července 2024
19. srpna - 23. srpna 2024

Pobočka Šlechtitelů 27 (Holice) zavřeno:
28. června - 12. července 2024
29. července - 2. srpna 2024
26. srpna - 2. září 2024

Menza a bistra FreshUP

Menzy Univerzity Palackého včetně bister FreshUP upravují na dva prázdninové měsíce každoročně otevírací dobu. Již 13. června ukončí hlavní menza odpolední provoz. Upravená letní provozní doba  platí až do začátku zimního semestru.

První červencový týden menzy ani bistra neotevřou. Od druhého červencového týdne bude většina menz a bister fungovat v běžném či zkráceném režimu. Druhý červencový týden zůstane uzavřena menza v Holici, odstávku Správa kolejí a menz UP využije k opravě podlahové krytiny a úpravě prostoru výdeje jídel. 

Různé

PosPos

Z důvodu servisních prací na přípojce vodovodu byl přesunut termín Posemestrálního posezení. S letním semestrem se rozloučíme ve čtvrtek 13. června od 12:00. Budou k dispozici lahodné občerstvení a živá hudba.

Přírodovědný jarmark

Jedna z největších popularizačních akcí na naší fakultě Přírodovědný jarmark  se koná v pátek 21. června 2024 v čase 9:00 - 15:00 v prostorách hlavní budovy. Letošním tématem je DOTKNI SE VĚDY. Připraveny budou zábavné interaktivní experimenty, soutěže a také prezentace zajímavých vědeckých témat.

Chiranal 2024

Přírodovědecká fakulta a Pevnost poznání Univerzity Palackého se stanou dějištěm čtyřdenní konference Advances in Chromatography and Electrophoresis & Chiranal 2024, kterou od 17. do 20. června 2024 pořádá katedra analytické chemie. Pozvání přijalo přes sto čtyřicet odborníků z oblasti separačních věd z České republiky, Slovenska, Francie, Nizozemí, Německa, Itálie, Spojených států amerických a dalších zemí.

Cena rektora pro dobrovolníky

Znáte kolegu či kolegyni, studenta či studentku, jimž není lhostejný svět kolem nich a ochotně podají pomocnou ruku? Pak neváhejte a nominujte takovou osobnost na Cenu rektora pro dobrovolníky z řad studentů, absolventů a pracovníků Univerzity Palackého pro rok 2024. Navrhovat na cenu je možné i ty, kdo se angažují v mezinárodním dobrovolnictví. Kromě studentů a zaměstnanců mohou být navrženi i absolventi UP. Návrhy se přijímají do 31. srpna 2024, a to prostřednictvím nominačního listu (zde). 

Kurzy digitálního vzdělávání

Úřadu práce ČR příchází s nabídkou dotovaných kurzů digitálního vzdělávání. Díky projektům Národního plánu obnovy může Úřad práce ČR poskytovat příspěvek na vzdělávací kurzy širokému spektru osob (studenti, pracující, osoby na rodičovské, osoby na mateřské, důchodci, nezaměstnaní atd.). Podmínkou je, že se musí jednat o kurzy z oblasti IT a průmyslu 4.0.

Kurzy mohou probíhat prezenčně u vzdělavatele, online nebo kombinací těchto forem. Vzdělávací kurz v oblasti digitálních dovedností nesmí být kratší než 16 hodin, rekvalifikační kurzy mají počet hodin a formu výuky podle akreditace. Výuka probíhá v českém jazyce, u kurzů digitálního vzdělávání také anglickém jazyce.

V případě jakýchkoliv dotazů v souvislosti s rekvalifikacemi a kurzy digitálního vzdělání se můžete obracet na Mgr. Janu Čuhlovou, e-mail: jana.cuhlova@uradprace.cz, tel.: 950 141 322 a Mgr. Bc. Jiřího Luňáčka, Ph.D., e-mail: jiri.lunacek@uradprace.cz, tel.: 950 141 626.

Pomozte vylepšit sladění pracovního a soukromého života na UP

Jste akademickým pracovníkem a pečujete o stárnoucí rodiče, nemocné partnery, děti nebo o jakoukoliv další osobu? Hledáte možnosti, jak lépe skloubit pracovní život s péčí? Přihlaste se do fokusní skupiny (26. června 2024 od 8:00 do 15:00) a sdílejte svou zkušenost a potřeby. Link k přihlášení naleznete zde

Univerzitní plážová lehátka

Relax a pohoda nejen u moře! Univerzitní plážová lehátka jsou nově k zapůjčení i v provozovně Knihovny UP na přírodovědecké fakultě na Envelopě. Vyzvednutí oproti kartě studenta či zaměstnance je možné u výpůjčního pultu v 6. podlaží. Využití na blízkých terasách poskytuje nádherné výhledy na město. Tato služba je nabízena zdarma.

Skládací deštníky

UPointu mají nové modely skládacích univerzitních deštníků.

Nové vnitřní normy

Dnem 1. června 2024 nabývá účinnosti níže uvedená novela vnitřní normy PřF a její úplné znění:

PřF-B-18/04-N06 – Novela č. 6 k Opatření děkana PřF UP v Olomouci, kterým se upravuje organizace doktorského studia v kreditovém systému v rámci Institucionální akreditace na Přf UP    

Dnem 11. června 2024 nabývá účinnosti níže uvedená vnitřní norma PřF UP:

PřF-B-24/03 Pravidla zajištění bezpečnosti informací na PřF UP

Dnem 17. června 2024 nabývá účinnosti níže uvedená vnitřní norma UP:

R-B-24/06-N01 – Harmonogram akademického roku 2024/2025 a harmonogram zápisu předmětů do IS STAG v akademickém roce 2024/2025 – novela č. 1 

Dnem 1. září 2024 nabývají účinnosti níže uvedené novely vnitřní normy a vnitřního předpisu PřF včetně úplných znění:

A-15/7/SD-N07 – Novela č.7 ke Směrnici děkana PřF ze dne 17.12.2015, kterou se provádějí některá ustanovení Stipendijního řádu UP

PřF-A-19/01-N01 – Novela č.1 Vnitřního předpisu PřF UP o provedení některých ustanovení Studijního a zkušebního řádu UP

Další Zpravodaj vyjde v pondělí 24. června 2024.

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)