Věda a výzkum

Program Sigma: Vyhlášení 8. veřejné soutěže - dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce

Technologická agentura České republiky vyhlásila osmou veřejnou soutěž v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA – dílčí cíl 4, Bilaterální spolupráce. 

Program SIGMA – DC4 se zaměřuje na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu prostřednictvím společných projektů českých subjektů podporovaných TA ČR a zahraničních partnerů s podporou zahraničních organizací. 

Hlavním cílem veřejné soutěže je zvýšit množství výstupů a výsledků v oblastech, které jsou perspektivní pro budoucnost zapojených zemí. Dalším cílem veřejné soutěže je rovněž podpora přenosu mezinárodních znalostí, sdílení dobré praxe a usnadnění pronikání na zahraniční trhy.

Návrh projektu se předkládá prostřednictvím informačního systému ISTA v anglickém jazyce. TA ČR doporučuje, abyste si po přihlášení přepnuli informační systém ISTA na anglickou verzi přes ikonu anglické vlajky v pravém horním rohu. 

Zahraniční partneři musí mít sídlo v jedné z uvedených lokalit:

Lokalita

Název zahraniční organizace

Zkratka

Francouzská republika

French National Research Agency

ANR

Korejská republika

Korea Institute of Energy Technology Evaluation and Planning

KETEP

Korejská republika

Korea Institute for Advancement of Technology

KIAT

Sasko, Spolková republika Německo

Saxon State Ministry for Economic Affairs, Labour and Transport

SMWA

Spojené státy americké

Department of Energy of the United States of America

DOE

Tchaj-wan

Ministry of Economic Affairs

MoEA

Tchaj-wan

National Science and Technology Council

NSTC

Soutěžní lhůta končí 17. července 2024 (fakultní uzávěrka 10. července 2024). Více na stránce poskytovatele.

Změny ve VPRO

Ke změnám došlo ve Vědecko-pedagogické radě oboru Matematika a informatika. Předsedou se stal doc. RNDr. Jan Tomeček, Ph.D., místopředsedou pak doc. RNDr. Marek Jukl, Ph.D. Jejich funkční období je od 10. června 2024 do 9. června 2027.

Falling Walls Lab Czech Republic

V prostorách Národní technické knihovny uskuteční již 9. ročník mezinárodní soutěže Falling Walls Lab Czech Republic, jejímž cílem je dát dohromady budoucí generaci skvělých vědců a inovátorů. Ti mohou přijít s dechberoucí myšlenkou – vědeckým projektem, byznys plánem nebo sociální iniciativou, která zboří všechny zdi a bariéry.

Prezentace soutěžících probíhá v anglickém jazyce ve formátu „pitch-talk“, který je dlouhý maximálně tři minuty. Nezáleží, zda se jedná o téma výpočetní techniky nebo medicíny, ekonomie nebo strojního inženýrství, filosofie, robotiky, chemie, umění nebo zemědělství – soutěž je otevřená každému, kdo je o svém nápadu přesvědčen a dokáže o něm přesvědčit i ostatní. Vítáni jsou studenti všech stupňů, dokonce i Ph.D. a postdoc. Přihlášení je možné přes Falling Walls Lab Czech Republic (falling-walls.com).

České finále mezinárodního projektu Falling Walls proběhne 12. září 2024 v prostorách Národní technické knihovny v Praze a uzávěrka přihlášek je 30. června 2024. Vítěz národního kola bude Českou republiku zastupovat na celosvětovém finále v Berlíně, které se pravidelně organizuje v předvečer výročí pádu Berlínské zdi. To se letos uskuteční 7. - 9. listopadu 2024.

Cena předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2024

Předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace vyhlašuje výzvu k podávání návrhů kandidátek/kandidátů na udělení Ceny předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2024.

  • Laureátka/laureát získá spolu s oceněním finanční odměnu až do výše 400 000 Kč. Toto ocenění je poskytováno z rozpočtové kapitoly Úřadu vlády ČR a lze jej udělit pouze jedenkrát v kalendářním roce.
  • Při výběru kandidáta na ocenění předseda Rady posuzuje počet, rozsah a kvalitu popularizačních veřejných vystoupení a počet, rozsah a kvalitu psaných popularizačních příspěvků vč. popularizace ve sdělovacích prostředcích a různých přednášek pro veřejnost s tím, že bere v úvahu dopad na veřejnost, a to zejména z hlediska podpory dlouhodobých perspektiv výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Nominace se zasílají k rukám Bc. Miroslavy Šaichové, e-mail: miroslava.saichova@upol.cz  do 15. srpna 2024. Nominační formulář zde.

Cena Františka Běhounka

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo letos v dubnu 13. ročník soutěže o Cenu Františka Běhounka 2024, která je udělována vědecké osobnosti za šíření dobrého jména České republiky v oblasti evropského výzkumu a vývoje. Příslušné informace včetně formuláře naleznete na webových stránkách. Cena je spojena s finanční odměnou ve výši 250 000 Kč. Nominace kandidátek a kandidátů na Cenu Františka Běhounka 2024 lze do pondělí 15. července 2024 do 16:00.

Česká hlava 2024

Rada pro výzkum, vývoj a inovace vyhlašuje výzvu k podávání návrhů kandidátek/kandidátů na udělení Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2024. Národní cena vlády vyjadřuje uznání za celoživotní úspěšné a excelentní působení ve výzkumné, vývojové a inovační oblasti. Laureát získá spolu s oceněním finanční odměnu ve výši 1 000 000 Kč.  Návrhy kandidátů musí obsahovat následující podklady (vyplnit podle návodu do formuláře, který je přílohou této výzvy). Návrhy musí být doručeny nejpozději do 12. července 2024.

Zahraniční a mimouniverzitní záležitosti

Povinné ohlašování mobilit

Ohlašování mobilit je povinností každého vyjíždějícího studenta. Svůj záměr vyjet a dobu trvání mobility vždy hlaste paní Daně Gronychové (dana.gronychova@upol.cz) ze zahraničního úseku Studijního oddělení PřF.

O zahraničních studentech přijíždějících na odborné stáže jí rovněž musí předem informovat katedra, na kterou mají přijet. Nově naleznete na webu informace o praktických stážících, které je také nutné hlásit.

Evidence zahraničních hostů

Povinností katedry je evidence zahraničních hostů. Navštíví-li vaši katedru zahraniční hosté, zadejte, prosím, informaci o nich do Portálu.

Návod:

  • Rozbalte si v Portálu "Všechny aplikace"
  • Klikněte na dlaždici "Přijetí hostů"
  • Stiskněte tlačítko "+Nové" a vyplňte formulář, který se vám otevře.

Stipendium pro mobility

Student, který vyjede na jakoukoli zahraniční mobilitu v trvání 30 nebo více dní (studijní pobyt, výzkumná stáž, pracovní stáž, letní škola apod.), může žádat o stipendium ve výši 5 000 Kč za každou realizovanou mobilitu. Žádost se podává před výjezdem. Tato změna se týká žádostí podaných od 1. září 2024, do té doby platí částka 3 000 Kč.

Dofinancování zahraničních stáží

Připomínáme, že lze požádat o dofinancování studentských zahraničních stáží, pokud primární zdroj nepokryje všechny nutné náklady. Vyplněný formulář žádosti (k dispozici v češtině i angličtině) zašlete vnitřní poštou k rukám Walerie Słowikové (Studijní oddělení) nebo skenem na e-mail: waleria.slowikova@upol.cz.

Studijní záležitosti

Otevírací doba studijního oddělení během prázdnin

Studijní oddělení bude zavřeno v termínech: od 1. do 4. července a od 5. do 9. srpna 2024. V ostatních dnech v době prázdnin jsou úřední hodiny studijního oddělení upraveny následovně:

Po  9:00-11:00, 13:30-14:30
Út  9:00-11:00, 13:30-14:30

St zavřeno

Čt  9:00-11:00, 13:30-14:30

Pá zavřeno

Promoce

Zájemci se mohou po úspěšném absolvování státnic hlásit své studijní referentce na promoce, které proběhnou v termínu 24. - 27. června 2024. Absolventi, kteří na promoce nepůjdou, si mohou po předchozí domluvě diplom vyzvednout na studijním oddělení.

Hodnocení studenta v doktorském studiu

Žádáme studenty doktorských studijních programů, aby do 30. června 2024 odevzdali hodnocení za akademický rok 2023/2024. Hodnocení musí být podepsané studentem, školitelem a musí obsahovat písemné stanovisko školitele, zda-li doporučuje/nedoporučuje postup do vyššího ročníku. I po odevzdání hodnocení může student do 6. září 2024 plnit předměty, které si zapsal do STAGu. Studenti 4. a vyšších ročníků zároveň s hodnocením odevzdají i žádost o prodloužení studia. Žádost musí obsahovat i vyjádření a podpis školitele.

Hlasujte pro nejlepšího pedagoga!

Cena děkana je udělována zaměstnancům za vynikající pedagogickou činnost, a to standardně pěti pracovníkům – jednomu z každého z pěti oborů na PřF UP (Matematika a informatika, Fyzika, Chemie, Biologie a ekologie a Vědy o Zemi).

Pro svého oblíbeného pedagoga mohou hlasovat studenti třetích a vyšších ročníků bakalářských a studenti navazujících magisterských oborů. Každý student má možnost volby až tří pedagogů, přičemž první vybraný pedagog obdrží hlas s váhovým faktorem o hodnotě 1,0, druhý vybraný o hodnotě 0,7 a třetí vybraný o hodnotě 0,5.

Cenu obdrží pedagog, který získá největší počet hlasů. V případě rovnosti hlasů mohou být v každém z výše uvedených oborů uděleny ceny dvě.

Studenti mohou hlasovat elektronicky na těchto stránkách do 30. září 2024. Přihlášení je jako do Portálu, ale dále je hlasování anonymní.

FameLab

Chcete se stát hvězdou vědeckého nebe a zazářit na jedné z nejstarších mezinárodních vědeckých soutěží? Toužíte se zdokonalit ve svých prezentačních dovednostech, vyzkoušet si velké  pódium, dostat příležitosti k důležitému síťování a prožít víkend s ostatními finalisty? Pak je soutěž FameLab právě pro vás! Co musíte splňovat?

  • studovat nebo pracovat v oblasti přírodních, či technických věd, medicíny, matematiky nebo humanitních oborů a být starší 21 let;
  • být studentem nebo zaměstnancem univerzity anebo výzkumného pracoviště, či vyučujícím střední školy, které působí na území ČR
  • mít připravené vystoupení v rozsahu maximálně 3 minuty;
  • na univerzitním i národním kole prezentovat v českém, slovenském nebo anglickém jazyce; na mezinárodním finále prezentovat v anglickém jazyce ;
  • prezentovat vědecké téma bez použití projektoru (tj. el. prezentace, videa atd.);

Zasláním videa na adresu famelab@cuni.cz do 7. července 2024 vstupujete do předkola, kde odborná porota na základě kritérií (obsah, srozumitelnost a charisma) vybere 8 – 10  nejlepších. Tito pak získávají prestižní víkendové školení MASTERCLASS a následně změří své síly v národním finále v září v Praze. Vítěz/ka poté postupuje mezi nejlepší prezentéry ze zúčastněných zemí v daném roce. Pokud se chcete do soutěže zapojit, kontaktuje Magdalénu Bryksovou na e-mail: magdalena.bryksova@upol.cz nejpozději do 30. června 2024. Více zde.

Studentská vědecká konference - Chémia a technológie pre život

26. studentská vědecká konference se uskuteční ve středu 20. listopadu 2024 na Fakultě chemické a potravinářské techologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Proběhne na ní soutěž o nejlepší studentskou vědeckou práci studentů 1. a 2. stupně vysokoškolského studia v plánovaných 25 sekcích v oblasti chemie, biotechnologie, chemické a potravinářské technologie.

Podcastový seriál

Kam po Přírodě - Lucie Slavíková

V podcastovém seriálu Kam po Přírodě vám představujeme absolventy/tky přírodovědecké fakulty, kteří s námi sdílí své zkušenosti a zajímavosti ze svých profesí.

V tomto díle vám nabídneme rozhovor s Lucií Slavíkovou (Borkovou), která na přírodovědecké fakultě studovala obory Bioorganická chemie a Organická chemie. V roce 2018 za práci zaměřenou na studium triterpenů s protinádorovými účinky získala druhé místo v prestižní soutěži Jean-Marie Lehn Prize for Chemistry. Toto ocenění nastartovalo její pobyt ve Francii, kam se rozhodla odjet na post-doktorskou stáž. V současné době zastává pozici projektové manažerky R&D ve společnosti Zentiva. 

Rozhovor s Lucií Slavíkovou najdete v audio formě na Spotify nebo jako videorozhovor na YouTube kanálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Provoz fakulty

Změna provozní doby ve dnech 1. července – 1. září 2024:

Podatelna

Prázdninové úřední hodiny podatelen od 1. července – 1. září 2024

Envelopa      9:00 – 11:00   13:00 – 13:30
Holice         12:00 – 12:45 

Prázdninový provoz na budově SLO

Od 1. července do 1. září 2024 budova otevřena 7:00 až 15:30

Prázdninový provoz na budově VLD

Od 1. července do 1. září 2024 budova otevřena 7:00 až 15:00

Letní otevírací doba knihoven na přírodovědecké fakultě

Pobočka Envelopa zavřeno:
28. června - 5. července 2024
19. srpna - 23. srpna 2024

Pobočka Šlechtitelů 27 (Holice) zavřeno:
28. června - 12. července 2024
29. července - 2. srpna 2024
26. srpna - 2. září 2024

Menza a bistra FreshUP

Menzy Univerzity Palackého včetně bister FreshUP upravují na dva prázdninové měsíce každoročně otevírací dobu. Již 13. června ukončí hlavní menza odpolední provoz. Upravená letní provozní doba  platí až do začátku zimního semestru.

První červencový týden menzy ani bistra neotevřou. Od druhého červencového týdne bude většina menz a bister fungovat v běžném či zkráceném režimu. Druhý červencový týden zůstane uzavřena menza v Holici, odstávku Správa kolejí a menz UP využije k opravě podlahové krytiny a úpravě prostoru výdeje jídel. 

Odstávka dodávka vody

z důvodu servisních prací na přípojce vodovodu dojde v úterý 2. července 2024 od 8:00 k přerušení dodávky vody v objektech PřF UP na adresách:

  • 17. listopadu 12
  • 17. listopadu 50
  • 17. listopadu 50A
  • Pevnost poznání

Po dobu této provozní odstávky budou dotčené budovy po celý den uzavřené. V případě technických dotazů spojených s tímto upozorněním v objektech naší fakulty se prosím obracejte na e-mail: filip.zlamal@upol.cz. Odstávka vody a omezení provozu se bude týkat také bister FreshUP, menzy a kolejí v lokalitě Envelopa.

Různé

Přednášky Light Triggered CalciumIon Uptake a Development of a Smart Nanocarrier System for Prostate Cancer Immunotherapy

Katedra chemické biologie pořádá ve čtvrtek 27. června 2024 dvě zajímavé přednášky - Light Triggered CalciumIon Uptake a Development of a Smart Nanocarrier System for Prostate Cancer Immunotherapy. Hosty budou prof. Nasri Nesnas z Florida Institute of Technology, Melbourne, USA a dr. John Fetse z Larkin University, Miami, USA. Začátek je ve 13:00 (učebna SE 47.137 v kampusu Holice).

Colours of Ostrava

V rámci Colours of Ostrava a Meltingpotu bude 20. července od 15:30 přednášet dr. Ivana Fellnerová z katedry zoologie.

Ambasadoři udržitelného rozvoje

Univerzita Palackého má osm ambasadorů udržitelného rozvoje. Jsou nejen spojkou mezi centrálním referátem udržitelného rozvoje UP (čili Udržitelnou univerzitou), ale také kontaktními osobami pro studující a pracující na jednotlivých součástech. Za přírodovědeckou fakultu je ambasadorem prof. Ivo Machar z katedry rozvojových a environmentálních studií.

Úkolem ambasadorů je předávat informace mezi referátem udržitelnosti Rektorátu UP a součástmi ve všech aspektech udržitelnosti tak, aby se univerzitě dařilo naplňovat cíle Strategie udržitelného rozvoje UP a jejích akčních plánů.

Žebříček Times Higher Education Impact Rankings

Univerzitě Palackého se daří úspěšně plnit cíle udržitelného rozvoje. Patří v této oblasti mezi nejlepší české univerzity a prosazuje se i v mezinárodním srovnání. Potvrdilo to aktuální vydání žebříčku Times Higher Education Impact Rankings 2024, který se zaměřuje na cíle udržitelného rozvoje definované OSN. Univerzita Palackého se v hodnocených oblastech umístila jednou v TOP 100 a pětkrát se dostala do TOP 200 z téměř dvou tisíc univerzit celého světa.

Daruj krev s rektorem

Se začátkem nového akademického roku odstartují v pondělí 30. září akce Daruj krev s rektorem, která doposud probíhala pouze jednou ročně během únorového Akademického týdne UP a celouniverzitní souboj s příznačným názvem Vyhrň rukáv. Pohár získá fakulta s největším celkovým objemem krve darovaném studenty a zaměstnanci, dále fakulta s nejvyšším procentuálním zastoupením dárců z řad studentů a poprvé také fakulta s nejvyšším procentuálním zastoupením dárců z řad zaměstnanců Soutěž potrvá do pátku 6. prosince, vyhlášení vítězů se uskuteční v úterý 17. prosince v rámci tradičního předvánočního Punče s rektorem na nádvoří Zbrojnice.

Další Zpravodaj vyjde v pondělí 9. září 2024.

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)